torsdag 28 juli 2011

Så här gick premiärdagen

Efter spänd väntan var det så dags för invigning av GLOBAL-torget. Men redan kl.17.00 kom en extrainsatt programpunkt:
FINSTÄMD MANIFESTATION FÖR ATT HEDRA TERROROFFREN I NORGE
Talare var FN:föreningens ordförande Ing-Britt Pettersson-Nyholm, Helene Fritzson (s) och Gilbert Tribo (fp). De uttryckte alla sorg över det tragiska som hänt och medkänsla med de drabbade familjerna och vännerna. Men samtidigt betonades vårt ansvar att värna ett fritt och öppet samhälle. Cirka 200 personer hade samlats. I Radio Kristianstad fick vi tillfälle att berätta om varför manifestationen kommit till stånd och lite om GLOBAL-torget i stort. Även Kristianstadsbladet var på plats och gjorde ett referat från manifestationen.




TROLLSTRÅK OCH KERSTIN VIKNER
Efter detta tog folkmusikgruppen Trollstråk från Torna-Hällestad plats på scenen.

Kerstin Vikner bytte fiolen mot talarstolen nere på torget och påminde oss om vem Dag Hammarskjöld var, att det är 50 år sedan han dog och vilken betydelse arvet från Hammarskjöld har idag. Fortfarande spelar FN en viktig roll och dialogen behövs liksom de personliga mötena.

FN-ROLLSPEL
Mitt på torget genomfördes därefter ett FN-rollspel med en debatt om Västsahara, med Söserportläraren Martin Bengtsson som ordförande. Delegaterna var som sig bör uppklädda i kostym och slips, men också väl pålästa. Det märktes att dessa f.d. elever på Söderportgymnasiet varit med förr. För många i publiken var det däremot första gången man såg ett FN-rollspel, en positiv nyupptäckt.

MALSOR & JAY SAMSON
Nästa inslag var hip hoparna Malsor & Jay Samson. Ett trevligt inslag i programmet.

ARTMADE
Konserten med Artmade blev kvällens final. Då samlades minst 300 personer för att höra och se det livligt uppskattade Kristianstadsbandet. Det blev verkligen fullt ös! Här ser vi dem tillammans med den lokala Unicefgruppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar