tisdag 16 augusti 2011

FN-föreningen är för mångfald, samtal och dialog

Här kommer vårt svar på lördagens insändare i Kristianstadsbladet:

FN-föreningen är för mångfald, samtal och dialog

Kristianstads FN-förening tog initiativ till ett offentligt samtal om Mångfald, öppenhet och respekt den 4 augusti på Södertorg i samband med GLOBAL-torget. Samtliga partier i kommunfullmäktige inbjöds att delta. Diskussionen blev konstruktiv och givande, bl a mot bakgrund av Norgemassakern där det fruktansvärda våldet användes för att åstadkomma samhällsförändring.

Kristianstadsbygdens framtid valde att inte svara på vår inbjudan och dess ordförande Ulf Gilderstam, deltog inte. Han förklarar nu under rubriken ”Vems är felet?” (Bladet 13/8) att det bland annat beror på att diskussionens moderator Jonas Duveborn ”har enligt oss en tydligt negativ inställning till alla dem som påpekar att invandringen är katastrofal”.

Dialogen är vårt bästa redskap
I en tid där våld och hot om våld mot oliktänkande blivit allt vanligare, vill vi visa på en annan väg att lösa konflikter.  Vi tror på samtalet och dialogen som den bästa vägen till att leva i fred och samförstånd. Uppstår problem i någon av våra kommundelar, låt oss diskutera problemen och försöka finna konstruktiva lösningar. Vi tar direkt avstånd från demagogiska grepp som skyller alla samhällsproblem på invandringen.

 FN-rollspel – nyttig erfarenhet
En viktig del av FN-föreningens verksamhet är FN-rollspel, där deltagarna får företräda olika nationer i en kontroversiell fråga. Då tvingas man att sätta sig in i helt andra åsikter än sina egna, och det har för många ungdomar varit en nyttig erfarenhet. Att diskutera med dem som tycker likadant som man själv, är varken särskilt djärvt eller spännande. Men när vi vågar möta meningsmotståndare öga mot öga kan det ge resultat. Den som är trygg i sin egen övertygelse kan utan rädsla möta människor som tänker och tror annorlunda.

Jamboreen inspirerar
Kristianstads FN-förening är en del av den svenska FN-rörelsen.  Vi har ett motto, Tänk Globalt – Handla lokalt, och en av våra hörnpelare är Alla människors lika värde, vilket bl a innebär att vi ser den mångfald av människor som bor och verkar i Kristianstad som berikande för vår kommun, om deras kunskap och erfarenheter tas tillvara på ett bra sätt. Vi vill att vår kommun blir känd för öppenhet, tolerans och respekt för alla, oavsett tro, språk och kultur. Vi inspireras av det stora scoutlägret där ungdomar från mer än 150 länder möttes över gränser som kultur, religion och språk. Därför har vi i ett medborgarförslag till kommunen föreslagit att med kommunen som nav ett brett samarbete kommer till stånd för att Kristianstad än mer ska bli en kommun för mångfald, öppenhet och tolerans.


Med önskan om ett öppet och välkomnande klimat i Kristianstad.

Ing-Britt Pettersson Nyholm, Jan Lindelöf, Emina Selimovic, Bo Olsson
Av Kristianstads FN-förening utsedd arbetsgrupp för GLOBAL-torget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar