Samtal och dialog för ökad mångfald
Ulf Gilderstam i Kristianstadsbygdens framtid anser inte att alla människor är lika mycket värda (Bladet 20/8) och åberopar för sin åsikt förfärliga beteenden hos Breivik och några historiska diktatorer. Dessa fruktansvärda beteenden tar naturligtvis även Kristianstads FN-förening avstånd från.
Kristianstads FN-förening är politiskt oberoende och vårt arbete utgår från FNs allmänna deklaration om mänskliga rättigheter. Det är uppseendeväckande att ordföranden för ett parti i Kristianstads kommunfullmäktige inte verkar stå bakom denna deklaration och därför vill vi särskilt belysa några artiklar:
Artikel 1 lyder: Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Artikel 2 anför: Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt. Artikel 18 lyder: Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet medan artikel 26 handlar om utbildning och bl a lyder: Utbildningen skall också främja förståelse, tolerans och vänskap mellan alla nationer, rasgrupper och religiösa grupper samt främja Förenta nationernas verksamhet för fredens bevarande.
Av Gilderstams förra insändare och denna framgår att han ser invandrare som roten till det mesta av problemen i samhället. FN-föreningen blundar inte för problem men vill genom samtal och dialog finna lösningar utan att särskilda grupper pekas ut. De frågor som ställdes till FN-föreningen den 13/8 handlade om olika incidenter i Kristianstad under den senaste tiden. Vi menar att det är polisens sak att utreda och ställa de ansvariga till svars. Att schablonmässigt lasta våra invandrare för dessa händelser är helt absurt. Även i områden med få invandrare, som Åhus, förekommer busliv, eller hur?
Vi vill framhålla att mångfald i befolkningen berikar samhället och kan anföra en mängd exempel på detta, såväl i historien som i nutid, men Gilderstam väljer att bara se problem med migrationen. Han anför att Sverige har en ohämmad flyktingmottagning, vilket inte är fallet. Tvärtom är det många som avvisas trots stort skyddsbehov. Beviljandet av uppehållstillstånd är reglerat i den lagstiftning som tillämpas av Migrationsverk och migrationsdomstolar.
De allra flesta som kommer hit vill bidra med sin arbetsinsats, men hindras ofta av byråkrati och fördomar. Om arbetsgivare inte vill anställa människor med utländska namn eller om infödda svenskar inte vågar umgås med flyktingar och invandrare, blir det förstås problem.
Ett humant samhälle har skyldighet att hjälpa till där man kan. Kom ihåg att en dag kan det vara vi som tvingas på flykt, liksom många i Sverige på 1800-talet. De kostnader som samhället har idag är en investering för framtiden. När det gäller den kulturella mångfalden, så kan den sporra oss att återupptäcka våra egna inhemska traditioner.
Vi tror på samtal och dialog för att lösa de samhällsproblem som finns och alltid kommer att uppstå oavsett etnicitet, religion, ålder, kön, social bakgrund osv och vill ha ett Kristianstad där mångfalden i befolkningen berikar vår kommun.
FN-föreningen – arbetsgruppen för Globaltorget
Ing-Britt Pettersson-Nyholm, Jan Lindelöf, Emina Selimovic, Bo Olsson
Ing-Britt Pettersson-Nyholm, Jan Lindelöf, Emina Selimovic, Bo Olsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar