Politikerdiskussionen, initierad av FN-föreningen på temat Kristianstad - för mångfald, öppenhet och tolerans, mötte ett bra gensvar och hade många åhörare. Kristianstads kommun har på sin hemsida refererat diskussionen på ett bra sätt, som vi återger här.
"Efter en välbesökt Gamlegårdsdag med många aktiviteter på Globaltorget, hölls en debatt om mångfald med lokala politiker i FN-föreningens regi.
Åtta Kristianstadspolitiker samlades på torsdagskvällen i Globaltorget Södertorg för att diskutera mångkultur på inbjudan av FN-föreningen. Föreningens ordförande Ing-Britt Pettersson-Nyholm inledde med att läsa ett upprop som Kristianstads FN-förening skickat till kommunens politiker.
– Vi vill att Kristianstad ska vara en kommun som kännetecknas av mångfald, öppenhet, tolerans och respekt för alla människor. För att nå dit krävs samverkan mellan många aktörer. Låt oss börja nu, löd Ing-Britt Pettersson-Nyholms budskap till politikerna.
Kristianstadsbladets ledarskribent Jonas Duveborn fungerade som moderator. Politikerna i panelen var Chang Frick, Sverigedemokraterna, Stefan Edenborg, Miljöpartiet, Radovan Javurek, Folkpartiet, Fredrik Axelsson, Moderaterna, Annelie Karlsson, Socialdemokraterna, Christina Borglund, Kristdemokraterna och Jan Nordström, Vänsterpartiet.
Den enda i panelen som gjorde vissa reservationer mot FN-föreningens uppmaning var Sverigedemokraternas Chang Frick.
– I toleransens namn kan vi inte acceptera intolerans. Det finns kulturer med kvinnoförtryck och hederskultur som inte jag vill se i Kristianstad.
Han fick mothugg från alla de övriga partierna. Kristdemokraten Christina Borglund formulera sin synpunkt:
– Mångfalden är positiv och utvecklande för oss här i Sverige. Det har alltid funnits folkströmmar till vårt land och det har varit värdefullt. Varje människa är unik och har ett okränkbart värde. Självklart ska ingen bli kränkt – i Sverige gäller svensk lag för alla.
Radovan Javurek, (FP) markerade att den liberala tanken inbegriper mångfald, öppenhet, tolerans och respekt för människan och förklarade att han inte accepterar Sverigedemokraternas sätt att gruppera människor.
Riksdagsledamoten Annelie Karlsson (S) gjorde en lika tydlig markering.
– För oss socialdemokrater är alla människor är lika mycket värda. Det är ett väldigt, enkelt budskap.
Minnet av de tragiska händelserna i Norge svävade hela tiden över debatten.
Radovan Javurek (FP), ordförande i arbete- och välfärdsnämnden och i det lokala Brottsförebyggande rådet, manade till vaksamhet.
– Norges fråga är Kristianstads fråga också. Det finns fortfarande krafter i den här kommunen som är oerhört farliga. Ingen föds intolerant, och sådana platser där unga lär sig intolerans måste vi vara väldigt vaksamma mot.
Jan Nordström (V) manade till varsamheten med orden, både i den politiska debatten och i andra sammanhang.
– Ett par veckor efter tragedin i Norge använde Kristianstadsbladets sportsidor ordet ”massaker” om en fotbollsmatch. Vi behöver tänka på hur vi använder orden, sa han.
Stefan Edenborg (MP) utvecklade sina tankar efter dådet.
– Det finns alltid två sidor av utanförskapet. Anders Behring Breivik är också utanför. I Åhus är de väldigt utanför vad som händer på Näsby. Vi kan bara skapa framtidens Kristianstad genom att arbeta tillsammans.
Just vikten av samarbete var också något som kommunstyrelseledamoten och ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden Fredrik Axelsson (M) lyfte fram i debatten.
– Föräldrarna, skolan och föreningslivet kan tillsammans hjälpas åt att skapa förståelse och påverka attityder. Vi arbetar vidare i den riktning som FN-föreningen vill, men det är viktigt att inte stressa fram utan se att till att det blir bra.
Fredrik Axelsson menade att Kristianstads kommun har gjort många framgångsrika insatser, men att mer kan göras.
– Tyvärr är det så att vi varken i Kristianstad, Skåne eller Sverige har klarat att hjälpa flyktingar att tillräckligt snabbt komma in i det svenska samhället.
Centerpartiets Sven Nilsson var inne på samma tankegång.
– Mångfalden är viktig för Kristianstad och för Kristianstads tillväxt. Jag tycker att vi är för dåliga på att utnyttja de möjligheter som invandrarna för med sig, sa han.
Kommunpolitikerna lovade att arbeta vidare med frågor om mångfald, öppenhet, tolerans och respekt för alla människor i samverkan med samhällets övriga ideella krafter.
I sitt slutanförande vände sig Annelie Karlsson (S) till åhörarna och uppmanade alla som berörts av händelsen i Norge att göra vad de kan i sin egen omgivning.
– Ta varje möjlighet att gå in de diskussioner som ni hör på till exempel arbetsplatser eller släktmiddagar. Våga stå emot påståenden och attityder som ni känner inte är riktigt okej. Var och en av oss måste våga stå upp och vara en medmänniska.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar